
Βιβλία

Για πολλά χρόνια η ζωή στην Ελλάδα κυλούσε αμέριμνα. Ή σχεδόν αμέριμνα. Και μετά, το 2009, λίγα χρόνια μετά τη θριαμβευτική ένταξή μας στην ευρωζώνη, ήρθε η κρίση. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε στην αρχή. Όμως αυτό που ακολούθησε δεν ήταν απλώς μια οικονομική κρίση, αλλά μια κατάρρευση.
Τι ακριβώς συνέβη; Γιατί δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση; Γιατί η χώρα βρέθηκε εκτός ελέγχου;
Το βιβλίο περιγράφει την πορεία από τη δεκαετία του 1980 μέχρι την ταπεινωτική διάσωση της χώρας από την ΕΕ. Εξηγεί γιατί ήταν αναπόφευκτο το ξέσπασμα μιας μεγάλης κρίσης μετά το 2008 εξαιτίας του υπερδανεισμού, της κακοδιαχείρισης, της αναξιοπιστίας και της διοικητικής ανεπάρκειας.
Τέλος, αναλύει γιατί η κρίση εξελίχθηκε σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομική καταστροφή λόγω της δημαγωγίας και των μοιραίων επιλογών της πολιτικής ηγεσίας, παρουσιάζοντας τη διαδρομή από το «λεφτά υπάρχουν» (2009) στο «δεν συναινώ στο λάθος» (2011) και το «σκίσιμο των μνημονίων» (2015).
Οκτώβριος 2015


IΣτο τέλος του 2007 οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο απόγειο. Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, η εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, οι εξαγορές στα βαλκάνια και η θεαματική αύξηση των τιμών των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούσαν τη ρουτίνα των αμέριμνων εκείνων ημερών.
Οι τράπεζες ήταν ορισμός της επιτυχίας. Ωστόσο η εντυπωσιακή αυτή πορεία αποδείχθηκε μετέωρη. Από το ζενίθ του 2007, δεν πέρασαν ούτε έξι χρόνια προτού βρεθούν και πάλι στο σημείο μηδέν.
Το βιβλίο περιγράφει την πυρετική διαδρομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το πως από το ζενίθ του 2007 βρέθηκε λίγο μετά στο ναδίρ, με τους μετόχους των τραπεζών να χάνουν όλα τα κεφάλαιά τους.
Aναφέρεται, επίσης, στις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος για την ανάδειξη και την επικράτηση ενός οικονομικού μοντέλου που παρήγαγε ελάχιστα και κατανάλωνε με λαιμαργία! Ενός μοντέλου που ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Απρίλιος 2013


Τι πήγε στραβά στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 5 χρόνια; Γιατί η οικονομική επιστήμη απέτυχε να αντιληφθεί την επερχόμενη τραγωδία;
Ξεκινώντας με μια χρήσιμη αναδρομή στις διάφορες οικονομικές θεωρίες, το βιβλίο αυτό αντιπαραθέτει τις ακλόνητες πεποιθήσεις της οικονομικής επιστήμης με τη σημερινή πολυσύνθετη και χαοτική πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.
Παράλληλα, παρουσιάζει ευρήματα επιστημών όπως η Νευροεπιστήμη, η Ανθρωπολογία, η Κοινωνιολογία, κ.α, τα οποία ανατρέπουν την εξιδανικευμένη εικόνα που έχουμε για τις δυνατότητες και τις γνώσεις μας ως άτομα και ως κοινωνία, και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο γιατί η τυφλή, σχεδόν θρησκευτική, πίστη των ορθόδοξων οικονομικών στην απόλυτη ορθολογικότητα του ατόμου και στην υπεροχή της ελεύθερης αγοράς απομάκρυναν βαθμιαία τα οικονομικά από την πραγματικότητα της καθημερινότητας και τη σημερινή κοινωνία.
Μάιος 2012